Om oss
Rättssäkerhetscentrum har skapats i syfte att öka medvetenheten kring rättssäkerhetsfrågor på olika nivåer, på olika platser i rättssystemet och i övriga samhället.
Rättssäkerhetscentrum har skapats i syfte att öka medvetenheten kring rättssäkerhetsfrågor på olika nivåer, på olika platser i rättssystemet och i övriga samhället.
Rättssäkerhetscentrum (förkortas RC) har skapats i syfte att öka medvetenheten kring rättssäkerhetsfrågor inom området för klinisk psykologi och psykiatri – på olika nivåer och olika platser i samhället. Vi vill också vara en aktör att räkna med vad det gäller förbättringsarbete för klinisk psykologi och psykiatri inom det rättsliga området; ett område som vi kallar KLINISK JURIDIK.
Rättssäkerhetscentrum vill bidra till att yrkesutövare skall få mer kunskap och fler på perspektiv på den kliniska juridiken.
Psykologi är ett ämnesområde som bland annat beskriver och förklarar hur mänskliga beteenden uppstår, hur vi formas och påverkas av våra gener och yttre miljö, samt hur organisationer och grupper fungerar. Klinisk psykologi och psykiatri arbetar även utifrån psykopatologiska och patologiska perspektiv. Dessa ämnen tangerar också andra vetenskapliga discipliner som t ex medicin, sociologi, kriminologi etc. Dessa vetenskapliga discipliner är komplexa och inte alltid så lätta att jobba med vad det gäller (risk)bedömningar, utredningar och behandlingar. Komplext är det också att tolka (risk)bedömningar, utredningar och behandlingar i rättsliga sammanhang. Det är riskfyllt att göra riskbedömningar, att kartlägga och utreda människor och det är riskfyllt att tolka resultateten. RC vill vara en aktiv aktör att bidra till ett omfattande förbättringsarbete inom området för den kliniska juridiken och med det också bidra till att öka rättssäkerheten och patientsäkerheten när det gäller (risk)bedömningar, kartläggningar och utredningar inom både brottmåls- och civilrättsliga processer.
Vi vill också vara en aktiv aktör i samhället för ökad kunskap om den omfattande psykiska ohälsa som de människor som genomgått olika rättsliga processer (innebärande bland annat kartläggningar, (risk)bedömningar och utredningar av olika slag), drabbas av. Det gäller såväl de som genomgått brottmålsprocesser som dom som genomgått civilrättsliga processer.
Rättssäkerhet, patientsäkerhet är viktiga ledord för oss. Vi vill vara med och påverka, bidra och lyfta dessa två begrepp inom den kliniska juridiken.
För att kunna aktivt kunna arbeta med detta har vi skapat fem verksamhetsområden:
Rättssäkerhetscentrum vill också vara med och lyfta samhällsfrågor inom de vetenskapliga områden (t ex medicin, kriminologi, sociologi, farmakologi) som ligger nära den kliniska psykologin. Detta i syfte att öka patient- och rättssäkerheten på olika platser i rättskedjan och med det bidra till ökad samsyn och samordning inom och mellan olika vetenskapliga discipliner och myndigheter som utgör rättssystemet, och som tangerar det.
Rättssäkerhetscentrum avser vara en plattform där psykologi och juridik möts.
Arbetet som sker inom samarbetsprojektet Rättssäkerhetscentrum skall, oavsett om det gäller den rättspsykologiska mottagningen eller andra konsulttjänster som utförs genom samarbetsprojektet vara sakligt, opartiskt och utgå från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det skall alltid finnas respekt för människors lika värde och ingen skall diskrimineras på grund av t ex kön, etnisk tillhörighet, funktionsvariaton eller behandlas illa i något avseende.
För prisuppgifter och frågor om tjänster, kontakta oss via detta formulär. Vi svarar vanligtvis inom tjugofyra timmar.
Är du djupt deprimerad och, eller befinner dig i en svår kris så rekommenderar vi dig att kontakta din vårdcentral eller 1177. Vid akut läge, ring 112 eller ta dig till närmsta akutmottagning.