Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/rattssakerhetsce/public_html/wp-content/plugins/Ebor-Framework-master/ebor_cpt.php on line 788
Om oss - Rättssäkerhetscentrum

Om oss

Rättssäkerhetscentrum har skapats i syfte att öka medvetenheten kring rättssäkerhetsfrågor på olika nivåer, på olika platser i rättssystemet och i övriga samhället.

Övergripande beskrivning av projektets målsättning

Rättssäkerhetscentrum (förkortas RC) har skapats i syfte att öka medvetenheten kring rättssäkerhetsfrågor inom området för klinisk psykologi och psykiatri – på olika nivåer och olika platser i samhället. Vi vill också vara en aktör att räkna med vad det gäller förbättringsarbete för klinisk psykologi och psykiatri inom det rättsliga området; ett område som vi kallar KLINISK JURIDIK.

Rättssäkerhetscentrum vill bidra till att yrkesutövare skall få mer kunskap och fler på perspektiv på den kliniska juridiken.

Psykologi är ett ämnesområde som bland annat beskriver och förklarar hur mänskliga beteenden uppstår, hur vi formas och påverkas av våra gener och yttre miljö, samt hur organisationer och grupper fungerar. Klinisk psykologi och psykiatri arbetar även utifrån psykopatologiska och patologiska perspektiv. Dessa ämnen tangerar också andra vetenskapliga discipliner som t ex medicin, sociologi, kriminologi etc. Dessa vetenskapliga discipliner är komplexa och inte alltid så lätta att jobba med vad det gäller (risk)bedömningar, utredningar och behandlingar. Komplext är det också att tolka (risk)bedömningar, utredningar och behandlingar i rättsliga sammanhang. Det är riskfyllt att göra riskbedömningar, att kartlägga och utreda människor och det är riskfyllt att tolka resultateten. RC vill vara en aktiv aktör att bidra till ett omfattande förbättringsarbete inom området för den kliniska juridiken och med det också bidra till att öka rättssäkerheten och patientsäkerheten när det gäller (risk)bedömningar, kartläggningar och utredningar inom både brottmåls- och civilrättsliga processer.

Vi vill också vara en aktiv aktör i samhället för ökad kunskap om den omfattande psykiska ohälsa som de människor som genomgått olika rättsliga processer (innebärande bland annat kartläggningar, (risk)bedömningar och utredningar av olika slag), drabbas av. Det gäller såväl de som genomgått brottmålsprocesser som dom som genomgått civilrättsliga processer.

Rättssäkerhet, patientsäkerhet är viktiga ledord för oss. Vi vill vara med och påverka, bidra och lyfta dessa två begrepp inom den kliniska juridiken.  

För att kunna aktivt kunna arbeta med detta har vi skapat fem verksamhetsområden:

  1. Familjejuridiskt center och psykologmottagning; Familjejuridiskt center erbjuder medling, juridisk och psykologisk rådgivning. Här har man möjlighet att träffa jurist, psykolog och socionom samtidigt för att klargöra en familjs situation i separation/skilsmässa. Vi kan här hjälpa familjen med hela separationsprocessen utifrån deras specifika situation. Allt från bodelning till vad som kan tänkas vara barnets bästa. I bästa fall kan vi hjälpa familjen hela vägen genom separationen så att vårdnad, boende och umgänge inte behöver förhandlas i tingsrätten. Har föräldrarna redan kontaktat advokat/juridiskt ombud samarbetar vi gärna med dem för att hjälpa familjen. Psykologmottagningen tar emot hela familjer som drabbats av psykisk ohälsa som ett resultat efter att ha genomgått rättsliga processer av olika slag. Vi arbetar också med återförening mellan vuxna barn och föräldrar. Här kan familjen träffa både psykolog och psykiater. 
  2. Konsultation för yrkesutövare; vi handleder och har konsultation för rättsfolk inom ämnesområdet klinisk juridik.
  3. Rättssäkerhetsakademin; här hittar man våra utbildningar för rättsfolk (personer som arbetar med utredningar, bedömningar, kartläggningar inom psykologi, klinisk psykologi och psykiatri på olika sätt). Vi vänder oss till jurister på alla platser och nivåer i rättskedjan, poliser, nämdemän, socionomer, vårdare på anstalt/rättspsykiatri och många fler. 
  4. Forskning och nyheter; här jobbar vi med att kartlägga och identifiera rätts- och patientosäkerhet utifrån olika perspektiv, specifika fall, yrkesgrupper, organisatoriska problem etc. Vi tar gärna emot tips och förslag på pågående forskning och studier med mera.
  5. Projekt; I dagsläget byggs JUP, juridisk-psykologiska föreningen upp och rättssäkerhetsdagen. Vi håller också öppna seminarier, föreläsningar och aktiviteter för att öka medvetenheten kring rättssäkerhets- och patientsäkerhetsfrågor inom klinisk juridik för både drabbade och yrkesfolk. Se vår kalender. 

Rättssäkerhetscentrum vill också vara med och lyfta samhällsfrågor inom de vetenskapliga områden (t ex medicin, kriminologi, sociologi, farmakologi) som ligger nära den kliniska psykologin. Detta i syfte att öka patient- och rättssäkerheten på olika platser i rättskedjan och med det bidra till ökad samsyn och samordning inom och mellan olika vetenskapliga discipliner och myndigheter som utgör rättssystemet, och som tangerar det.

Vidare arbetar vi specifikt inom våra fem verksamhetsområden för:

  • Att söka definitioner för orden rättssäkerhet, patientsäkerhet och kvalitet i arbetet generellt samt specifikt för (klinisk) psykologi och psykiatri i rättskedjan.
  • Att verka faciliterande mellan psykologin och juridiken, samt lyfta fram nya perspektiv till politiken och journalistiken. På så sätt kan vi bidra till nya sätt att tänka på, samt bana väg för nya idéer och forskningsområden vad det gäller rättssäkerhet.
  • Att bidra till ökad rättssäkerhet vad det gäller utövandet av klinisk psykologi och psykiatri i rättsväsendet och myndigheter/aktörer som tangerar rättsväsendet. Såväl inom brottmål som civilrättsliga mål. Vi vill också arbeta för likhetsprinciper, utövandet av klinisk psykologi och psykiatri skall ske på samma sätt oavsett var man som medborgare/klient befinner sig i Sverige. Till det kommer att vi vill arbeta för att utlåtanden och bedömningar likaså skall skrivas utifrån samma struktur med samma kvalitets- och rättssäkerhetsparametrar.
  • Att kartlägga och behandla psykisk ohälsa som uppstått till följd av rättsliga processer. Rättssäkerhetscentrum erbjuder rådgivning och behandling för personer som står inför eller i rättsliga processer både inom frågor som rör juridik och (klinisk) psykologi/psykiatri.
  • Att arbeta för att ökad kunskap om professioners kunskapsområden, att verka för att rätt profession utför rätt arbetsuppgifter. I dagsläget finns professioner som har mandat men inte lämplig utbildning, det finns också det omvända, professioner som lämplig utbildning men inte mandat inom den kliniska juridiken.
  • Att verka för att kvalitetsledningssystem inom den kliniska juridiken införs samt kvalitetsledningssystem för processer inom socialtjänst och domstolar.
  • Att bistå med kunskap och erfarenhet genom handledning och konsultation till rättsfolk inom området för klinisk juridik.
  • Att bidra med helt nya spetskompetensutbildningar för rättsfolk (polis, jurister, psykologer, socionomer m. fl som arbetar på olika ställen i rättskedjan inom området för psykologi och psykiatri.

Rättssäkerhetscentrum avser vara en plattform där psykologi och juridik möts.

Arbetet som sker inom samarbetsprojektet Rättssäkerhetscentrum skall, oavsett om det gäller den rättspsykologiska mottagningen eller andra konsulttjänster som utförs genom samarbetsprojektet vara sakligt, opartiskt och utgå från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det skall alltid finnas respekt för människors lika värde och ingen skall diskrimineras på grund av t ex kön, etnisk tillhörighet, funktionsvariaton eller behandlas illa i något avseende.

Kontakta oss

För prisuppgifter och frågor om tjänster, kontakta oss via detta formulär. Vi svarar vanligtvis inom tjugofyra timmar.

Är du djupt deprimerad och, eller befinner dig i en svår kris så rekommenderar vi dig att kontakta din vårdcentral eller 1177. Vid akut läge, ring 112 eller ta dig till närmsta akutmottagning.

Kontakt